Automatyczna zmiana formatu cen
Շարքի հրապարակողը: Pawel Bartoszewicz
Pawel Bartoszewicz
Pawel Bartoszewicz  Identity Verified
Լեհաստան
Local time: 01:32
անգլերենից լեհերեն
+ ...
Aug 9, 2012

Witam wszystkich!

Wklejam ten post po długich i bezowocnych poszukiwaniach w sieci i na forach proz. Jaki jest najlepszy (najszybszy) sposób zamiany ceny w polskim formacie (np. 1.015,00 zł) na cenę w formacie anglosaskim (PLN 1,015.00)? Zazwyczaj robi to za mnie memoq, ale tym razem mam już plik angielski w Wordzie z cenami po polsku. Jest ich kilkaset, a robienie tego ręcznie to męczarnia.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Paweł Bartoszewicz

Piotr Bienkowski
Piotr Bienkowski  Identity Verified
Լեհաստան
Անդամ (2005)
անգլերենից լեհերեն
+ ...
Autotranslation rules Aug 9, 2012

W Autotranslation rules utworzyć nowy zestaw reguł specjalnie dla tego zlecenia i włączyć go. Wymagana znajomość wyrażeń regularnych (symboli wieloznacznych) i ich użycia w MemoQu.

PB

Krzysztof Kajetanowicz (X)
Krzysztof Kajetanowicz (X)  Identity Verified
Լեհաստան
անգլերենից լեհերեն
+ ...
rozwiązanie Aug 9, 2012

Uwaga: nie gwarantuję skuteczności ani bezpieczeństwa tego rozwiązania. Pracować na nowej kopii, sprawdzać efekty z lupą itp.)

Rozwiązanie bazuje na zasadzie, że kropka jest częścią liczby wtedy i tylko wtedy, gdy po kropce nie ma spacji. To samo dla przecinka. Wyjątkiem są zdania kończące akapit i zakończenia pozycji na numerowanych listach.

1. Posługując się poleceniem "znajd�
... See more
Uwaga: nie gwarantuję skuteczności ani bezpieczeństwa tego rozwiązania. Pracować na nowej kopii, sprawdzać efekty z lupą itp.)

Rozwiązanie bazuje na zasadzie, że kropka jest częścią liczby wtedy i tylko wtedy, gdy po kropce nie ma spacji. To samo dla przecinka. Wyjątkiem są zdania kończące akapit i zakończenia pozycji na numerowanych listach.

1. Posługując się poleceniem "znajdź i zamień", zamieniamy wszystkie [. ] na [życiejakwmadrycie]. (Oczywiście tylko to, co wewnątrz kwadratowych nawiasów).

2. Posługując się poleceniem "znajdź i zamień", zamieniamy wszystkie [, ] na [wakacjenahelu].

Wszystkie przecinki i kropki, które przetrwały tę rzeź, powinny być częścią liczb, z wyjątkiem, o którym mowa w punkcie 9.

4. Posługując się poleceniem "znajdź i zamień", zamieniamy wszystkie przecinki na [tubędziekropka].

5. Posługując się poleceniem "znajdź i zamień", zamieniamy wszystkie kropki na przecinki.

6. Posługując się poleceniem "znajdź i zamień", zamieniamy wszystkie [tubędziekropka] na kropki.

7. Posługując się poleceniem "znajdź i zamień", zamieniamy wszystkie [życiejakwmadrycie] na [. ].

8. Posługując się poleceniem "znajdź i zamień", zamieniamy wszystkie [wakacjenahelu] na [, ].

9. Poprawić zdania kończące akapit (teraz mamy tam na końcu przecinki zamiast kropek) i pozycje na numerowanych listach (również mogło dojść do zamiany kropek na przecinki i na odwrót).

Może da się prościej. Na pewno da się napisać makro w VBA, które załatwi problem. Ja prościej nie umiem.

[Edited at 2012-08-09 15:18 GMT]
Collapse

Jaroslaw Michalak
Jaroslaw Michalak  Identity Verified
Լեհաստան
Անդամ (2004)
անգլերենից լեհերեն
SITE LOCALIZER
Wyrażenia regularne Aug 9, 2012

Niestety, Word nie obsługuje rekurencji w wyrażeniach regularnych. Dlatego też trzeba zrobić dwa przebiegi (oczywiście na kopii! U mnie działa, u ciebie nie musi!)

Zamień z zaznaczoną opcją "Użyj symboli wieloznacznych":

Znajdź: ,([0-9])

Zamień: .\1

Drugi przebieg:

Znajdź: [.]([0-9]{3})

Zamień: ,\1

Oczywiście, zakładam, że nie ma tam np. numerów rozdziałów typu 1.11 itd.
... See more
Niestety, Word nie obsługuje rekurencji w wyrażeniach regularnych. Dlatego też trzeba zrobić dwa przebiegi (oczywiście na kopii! U mnie działa, u ciebie nie musi!)

Zamień z zaznaczoną opcją "Użyj symboli wieloznacznych":

Znajdź: ,([0-9])

Zamień: .\1

Drugi przebieg:

Znajdź: [.]([0-9]{3})

Zamień: ,\1

Oczywiście, zakładam, że nie ma tam np. numerów rozdziałów typu 1.11 itd.

A nawiasem mówiąc, to w polskiej notacji nie występuje kropka, tylko spacja w liczbach większych lub równych 10 000.

EDIT: Przepraszam, w pierwszej wersji zamieniałem nie w tę stronę...

[Edited at 2012-08-09 19:48 GMT]
Collapse

PAS
PAS  Identity Verified
լեհերենից անգլերեն
+ ...
Nie można być wieloznacznym w tłumaczeniach! Aug 10, 2012

Metoda partyzancka:

1. Zamień wszystkie [.0] na [ 0]
2. Powtórz dla cyfr 1-9

3. Zamień wszystkie [,0] na [.0]
4. Powtórz dla cyfr 1-9

5. Zamień wszystkie [ 0] na [,0]
6. Powtórz dla cyfr 1-9

To nie jest aż tak czasochłonne, jak by się wydawało, ale zawsze działało bez pudła w przepastnych tabelach, czy innych zestawieniach liczb.

P.

Oczywiście nikt nie proponuje jak zamienić zł na PLN
... See more
Metoda partyzancka:

1. Zamień wszystkie [.0] na [ 0]
2. Powtórz dla cyfr 1-9

4. Powtórz dla cyfr 1-9

6. Powtórz dla cyfr 1-9

To nie jest aż tak czasochłonne, jak by się wydawało, ale zawsze działało bez pudła w przepastnych tabelach, czy innych zestawieniach liczb.

P.

Oczywiście nikt nie proponuje jak zamienić zł na PLN i przenieść przed liczbę

P.
Collapse

Jaroslaw Michalak
Լեհաստան
Անդամ (2004)
անգլերենից լեհերեն
SITE LOCALIZER
Partyzanci, do broni! Aug 10, 2012

PAS wrote:

Metoda partyzancka:

1. Zamień wszystkie
[ 0]
2. Powtórz dla cyfr 1-9

4. Powtórz dla cyfr 1-9

6. Powtórz dla cyfr 1-9

P. [/quote]

Znakiem tymczasowym nie może być spacja, bo ona na pewno będzie występować przed liczbami w oryginale. Trzeba znaleźć znak nieużywany w tekście albo jakiś ciąg znaków.

PAS
PAS  Identity Verified
լեհերենից անգլերեն
+ ...
Z góry upatrzone spacje Aug 10, 2012

OK, chyba rozumiem.
Moja metoda działa, kiedy liczby występują w tabelach, ale nie "luzem" w tekście.

P.

Pawel Bartoszewicz
Լեհաստան
անգլերենից լեհերեն
+ ...
TOPIC STARTER
Kropki i przecinki to nie problem Aug 10, 2012

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Patent z zamienianiem kropek i przecinków stosuję od dawna, ale mój problem polega z przerzucaniem symbolu waluty (PLN, USD, EUR) z pozycji po liczbie na pozycję przed liczbą.

Dodatkowym utrudnieniem jest to, że w tekście liczby występują w różnych formatach, np. 1000000 PLN, 1.000.000 PLN, oraz 1000000,00. Próbowałem to załatwić przy pomocy makra (znajdź PLN, wytnij, przesuń o jeden wyraz w lewo, wklej), ale to d
... See more
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Patent z zamienianiem kropek i przecinków stosuję od dawna, ale mój problem polega z przerzucaniem symbolu waluty (PLN, USD, EUR) z pozycji po liczbie na pozycję przed liczbą.

Dodatkowym utrudnieniem jest to, że w tekście liczby występują w różnych formatach, np. 1000000 PLN, 1.000.000 PLN, oraz 1000000,00. Próbowałem to załatwić przy pomocy makra (znajdź PLN, wytnij, przesuń o jeden wyraz w lewo, wklej), ale to działa tylko w przypadku, gdy kwota nie zawiera kropek czy przecinków. W przeciwnym razie PLN ląduje w środku kwoty lub odwrotnie - gdy każemy przesunąć PLN o dwa lub trzy wyrazy, wówczas ląduje poza liczbą.

Czy mam rozumieć, że w Wordzie nie da się tego zrobić?
Collapse

Jaroslaw Michalak
Լեհաստան
Անդամ (2004)
անգլերենից լեհերեն
SITE LOCALIZER
Powinno się dać... Aug 10, 2012

Pawel Bartoszewicz wrote:

Dodatkowym utrudnieniem jest to, że w tekście liczby występują w różnych formatach, np. 1000000 PLN, 1.000.000 PLN, oraz 1000000,00.

Znajdź i zamień z symbolami wieloznacznymi:

Znajdź: ([.,0-9]@) PLN

Zamień: PLN \1

Pawel Bartoszewicz
Լեհաստան
անգլերենից լեհերեն
+ ...
TOPIC STARTER
Dzięki! Aug 21, 2012

Działa, ale na część cen (tzn. na te z kropkami). Przy innych wrzuca PLN w środku liczby. Pobawię się z symbolami wieloznacznymi i może coś wymyślę na ten nietypowy problem, który wynika z braku jednolitej notacji w pliku wyjściowym.

Tymczasem wielkie dzięki!
Paweł

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Այս ֆորումի մոդերատորները
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Automatyczna zmiana formatu cen

LinguaCore
AI Translation at Your Fingertips

The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.

More info »
Pastey
Your smart companion app

Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.

Find out more »