Recensie Van Dale Woordenboeken N E F D

ProZ.com Translation Article Knowledgebase

Articles about translation and interpreting
Article Categories
Search Articles


Advanced Search
About the Articles Knowledgebase
ProZ.com has created this section with the goals of:

Further enabling knowledge sharing among professionals
Providing resources for the education of clients and translators
Offering an additional channel for promotion of ProZ.com members (as authors)

We invite your participation and feedback concerning this new resource.

More info and discussion >

Article Options
Your Favorite Articles
Recommended Articles
 1. ProZ.com overview and action plan (#1 of 8): Sourcing (ie. jobs / directory)
 2. Getting the most out of ProZ.com: A guide for translators and interpreters
 3. Does Juliet's Rose, by Any Other Name, Smell as Sweet?
 4. The difference between editing and proofreading
 5. El significado de los dichos populares
No recommended articles found.
Popular Authors
 1. Jamie Richards
 2. Sylvia Kouveli
 3. Marcia Pinheiro
 4. Anna Konar
 5. Shane Wall
No popular authors found.

 »  Articles Overview  »  Art of Translation and Interpreting  »  Book Reviews  »  Recensie Van Dale Woordenboeken N E F D

Recensie Van Dale Woordenboeken N E F D

By Ineke Kuiper (X) | Published  01/8/2009 | Book Reviews | Recommendation:
Contact the author
Quicklink: http://arm.proz.com/doc/2186
Author:
Ineke Kuiper (X)
Նիդեռլանդներ
անգլերենից հոլանդերեն translator
 

See this author's ProZ.com profile
Volgens de handleiding (met stevige kaft, spiraal, en in kleur, ziet er handig en overzichtelijk uit, is in 4 talen uitgevoerd, en een kleine 2 cm dik) werkt het Van Dale Elektronisch groot woordenboek hedendaags Nederlands Engels Frans Duits 2008 zowel onder Microsoft Windows 2000 / XP / Vista als onder Mac OS X 10.4 (Tiger).

In de handleiding staat ook:
Voor het eerst zijn deze vier talen van de Grote Woordenboeken tegelijk beschikbaar in één programma. Gedurende de eerste maand na activering van deze dvd zijn alle talen beschikbaar. Na deze maand houdt u de beschikking over de taal of de talen die u hebt aangeschaft. U kunt overigens altijd sleutels voor talen verwerven die u nog niet hebt.

De installatie onder XP gaat zonder problemen.
Bij het opstarten verschijnt een scherm met veel vensters, zonder de handleiding te lezen is het eventjes goed kijken wat ik nu allemaal zie. De posities van de vensters zijn binnen het scherm aanpasbaar. Via een paar tabbladen aan de rechterkant zijn diverse dingen eenvoudig instelbaar.

Een groot voordeel: als je het programma geopend hebt, heb je meteen alle talen tot je beschikking. Je kunt aangeven in welke volgorde je de talen op je scherm wilt zien, bij een zoekopdracht.
Dat is voor mij dus Engels, Duits, Frans. Met duidelijke pictogrammen kun je aangeven of je binnen het Nederlands wilt blijven of een vertaling van of naar het Nederlands wilt.

De activeringscode vind ik op de eerste bladzijde van de handleiding.

Er staat in de handleiding dat het programma samenwerkt met Word, maar ik zie niet spontaan een extra werkbalkje verschijnen.

Na het opstarten verschijnt een melding dat er een update beschikbaar is en er verschijnt ook een URL daarvoor. Nadat ik daarop heb geklikt, krijg ik een foutmelding, dat de URL niet beschikbaar is.
Bij het opstarten van Word 2003 verschijnt er geen extra menubalkje met de snelkoppeling naar Word.
Ik kon in mijn eigen pc niet vinden wat hier de oorzaak van kon zijn, dus heb ik even gebeld met het nummer dat in de aanbiedingsbrief vermeld stond: 030-2324711.
Na navragen bleek het antwoord simpel: de URL was inderdaad even uit de lucht, en in de update zou ook de oplossing voor het menubalkje in Word zitten. Ik schort mijn oordeel hierover dus nog even op.

Wat ook heel handig is, is dat je meteen ook een schermpje hebt waarmee je ziet in welke andere lemma's hetzelfde woord voorkomt.
Het is ook mogelijk aanvullingen en nieuwe lemma's in het woordenboek op te slaan. En zelfs om een bestand met nieuwe woorden toe te voegen. Dat heb ik verder nog niet uitgeprobeerd, omdat ik niet zo'n bestand beschikbaar heb. Even uitproberen met een betekenis toevoegen aan een bestaand woord lijkt te laten zien dat dat niet wordt geïntegreerd in het bestaande lemma, maar via een apart venster met privélexicon beschikbaar is.

Dus ik zie aan de linkerkant van het totale Van Dale-venster bovenaan vier vensters:
1. het door mij opgezochte woord
2. de alfabetische lijst met daarin het door mij geselecteerde woord geactiveerd, waardoor je makkelijk kunt klikken op een woord dat alfabetisch 1 of 2 voor, of 1 tot 5 na het geselecteerde woord komt.
3. een lijst met de lemma's waarin het geselecteerde woord binnen dat lemma ook voorkomt (zoals bij televisietoetstel de woorden beeldbuis, hdtv, kijkbuis, etc.)
4. je privélexicon, met alle toegevoegde woorden
Dit stukje neemt dus de linkerkant van je scherm in beslag, in het midden komt dan het volledige actieve lemma en rechts de keuzemogelijkheden, maar dat deel kun je ook heel makkelijk sluiten, dat heb je tenslotte niet zo vaak nodig.

Een lemma van een woord met meerdere woordvormen (werkwoord, zelfstandig naamwoord, etc.) is nu opgesplitst in een lemma per woordvorm. Mijn eerste indruk is dat dit een stuk overzichtelijker is, met name bij woorden met veel toepassingsmogelijkheden.

De website is inmiddels online, en ik heb het update-bestand kunnen downloaden, maar liefst 98,9 MB. Op zich verbaast het me dan dus, dat een nieuwe dvd die net uit is meteen zo'n grote update nodig heeft, maar dat zal mijn gebrek aan kennis van software schrijven wel zijn. ;-)

Ik heb de update op mijn harde schijf opgeslagen (dus direct beschikbaar bij een eventuele volgende installatie) en daarna geïnstalleerd, wat verder probleemloos gaat, en nu verschijnt er ook vanzelf een extra menubalkje in Word.
Bij het activeren van de dvd door een woord op te zoeken via Word spring Van Dale vanzelf naar de voorgrond, wat ik erg prettig vind.
Het is ook superhandig dat je dus door gewoon even op een ander pictogrammetje te klikken zo kunt schakelen tussen NL-NL, vreemde taal-NL en NL-vreemde taal.
Wat ik dan wel jammer vindt, is dat de volgorde van die pictogrammetjes zo te zien niet instelbaar is, waardoor ik als ik het venster wat verklein via een pijltjestoets heen en weer moet gaan om te schakelen tussen NL-NL en EN-NL, de combinatie die door mij het meeste wordt gebruikt. Da's dan dus een extra handeling, of ik moet het scherm gemaximaliseerd houden of het venster links twee keer zo breed als nodig is voor de woorden.

Je kunt trouwens ook meerdere talen zien, dat is een kwestie van instellen, waarbij je kunt aangeven welke taal je als eerste wilt zien, welke als tweede en welke als derde, maar dit heeft geen invloed op de volgorde die ik hierboven noemde.
Je kunt ook via weer een ander pictogram kiezen voor Engels -> Nederlands -> Frans, dus zo heb je ook een EN-FR, EN-DU en FR-DU woordenboek.

Ik heb de productcode voor activering nog niet ingevoerd, omdat ik wil zien wat het programma allemaal kan zonder activering (alles, zo te zien) en hoe het gaat als de productcode wordt ingevoerd na het verlopen van de proefperiode.

Mijn spontane indruk: zeer de moeite waard!
En het vervangt de losse woordenboeken die ik nu gebruik: de Grote van Dale en de EN-NL versie. Dus één programma open in plaats van twee, da's in elk geval weer eentje minder.
Ja, ik ben wel enthousiast!

Per licentie is het mogelijk op maximaal 3 pc's het programma te installeren.
Bij het activeren is ook de optie te deactiveren, dus bij een nieuwe pc of na een volledige formattering en nieuwe installatie van je pc kun je het programma dan toch weer gebruiken.

Ik hoop dat ik jullie allemaal hiermee een beetje inzicht heb gegeven in dit mooie nieuwe programma en ik wens jullie hier allemaal veel werkplezier mee!


Copyright © ProZ.com, 1999-2021. All rights reserved.
Comments on this article

Knowledgebase Contributions Related to this Article
 • No contributions found.
   
Want to contribute to the article knowledgebase? Join ProZ.com.


Articles are copyright © ProZ.com, 1999-2021, except where otherwise indicated. All rights reserved.
Content may not be republished without the consent of ProZ.com.
Your current localization setting

հայերեն

Select a language

All of ProZ.com
 • All of ProZ.com
 • Բառերի որոնում
 • Պատվերներ
 • Ֆորումներ
 • Multiple search